vrijdag 28 september 2012

Digitaal vertellen

Het vertellen van verhalen is altijd een belangrijk onderdeel van het vak Nederlands. Als docent Nederlands ben je, als je niet uitkijkt, het grootste gedeelte van de les zelf aan het woord. De meeste leerlingen zullen dit niet op prijs stellen, maar gelukkig zijn er tegenwoordig op internet veel programma’s te vinden waarmee je een verhaal of strip kunt maken. Op deze manier kun je je uitleg dus verpakken in een leuk en leerzaam verhaal.




Een andere mogelijkheid is om de lesstof in een schema weer te geven. Ook daar zijn een aantal websites voor en vooral leerlingen op het vwo zullen deze manier van theorie erg waarderen.
 





Onderstaande filmpjes heb ik samen met een klasgenoot gemaakt in het kader van een internetles. Deze internetlessen komen op het digitale platform van de school te staan (op mijn stageschool is dit It’s Learning) en als een leerling dan door ziekte of andere omstandigheden de les heeft gemaakt, kan deze op internet de les alsnog volgen. Daarbij zit een controleformulier, zodat jij als docent zeker weet dat de leerling de leerstof heeft doorgenomen.




Daarnaast zou je leerlingen zelf een digitaal verhaal kunnen laten maken. Dit houdt in dat de leerlingen zelf een scenario schrijven en deze vervolgens uitbeelden met foto’s. Al deze foto’s worden achter elkaar geplakt en vormen uiteindelijk een filmpje. Op deze manier zijn de leerlingen bezig met Nederlands, maar voor veel leerlingen zal het zo niet voelen. De leerlingen ontdekken zo een speelse en nieuwe manier van bezig zijn met het vak. In overleg met collega’s zou het zelfs kunnen dat de leerlingen zowel voor Nederlands als voor ICT / Informatica een cijfer voor het digitale verhaal ontvangen. Voor de geïnteresseerden onder jullie, enkele websites waarop de leerlingen zo’n verhaal kunnen maken zijn:
- Picture a story:
http://www.artofstorytelling.org/kiosk/
- Storybird:
http://storybird.com/

Tot de volgende blog,

vrijdag 14 september 2012

Oriëntatie op weblogs

Tijdens dit eerste artikel ga ik me oriënteren op het verschijnsel weblogs. Hierbij ga ik aantal vragen zoals gekregen van de ICT docente beantwoorden. Voor een deel wordt mijn visie op weblogs in dit artikel duidelijk.

Wat zijn weblogs?Op het internet staat omschreven dat een weblog een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig wordt bijgewerkt. Een blogger biedt een soort van logboek aan van informatie die hij of zij wil delen met zijn publiek. Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid reacties onder de berichten te plaatsen.

De term weblog is heel breed. Zoals jullie waarschijnlijk al door hebben zal deze blog niet functioneren als een persoonlijk dagboek, maar zal hij gebruikt worden om informatie of artikelen wat betreft ICT bij Nederlands te delen.

Hoe kunnen weblogs in het onderwijs worden ingezet?Weblogs kunnen op heel diverse wijzen in het onderwijs worden ingezet. Zo is het bijvoorbeeld een mogelijkheid om de leerlingen het huiswerk te laten bespreken via een blog. Daarnaast kunnen ook extra huiswerkopdrachten etcetera via een blog worden gedeeld. Zo kunnen bijvoorbeeld leerlingen die ziek waren op de blog kijken wat het huiswerk voor de volgende les is. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos!

Hoe kunnen weblogs bij het schoolvak Nederlands worden ingezet?Wat voor Nederlands specifiek een goed idee is, is om voor literatuur een blog aan te maken. Via deze blog kunnen de leerlingen de gelezen boeken bespreken en over de hoofdpersoon, motieven, thema’s en dergelijke discussiëren. Op deze manier gaat literatuur veel meer leven dan wanneer de leerlingen alleen het boek lezen, er een verslag over maken en het vervolgens weer vergeten.

Zoek verschillende mogelijkheden om een weblog te maken.Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden voor een blog. Zo zijn er bijvoorbeeld blogs over beauty, fashion & lifestyle (mijn favorieten!), over fotografie, over verschillende films, tv-series of muziekstijlen en zo zijn er nog veeeeel meer onderwerpen waar over geblogd wordt of waar over geblogd kán worden.

Ook zijn er veel diverse websites waarop een blog gemaakt kan worden. Zo is er blogspot.com, livejournal.com en zelfs tumblr.com wordt gebruikt om te bloggen. En deze kennen jullie vast allemaal: twitter.com! Op Twitter wordt er vooral gemicroblogd door mensen.

Geef je mening over het gebruik van weblogs.Naar mijn mening zijn blogs vooral voor de ontspanning. Als jij wat wilt weten over je favoriete artiest of op de hoogte wilt zijn van het laatste fashionnews, kijk je al snel op een blog. Een blog associeerde ik eigenlijk nooit met school. Maar goed: het komende kwartaal wil ik gaan uitproberen hoe het is om zelf een blog bij te houden en ik wil ook aan mijn leerlingen vragen wat zij van het gebruik van een blog vinden. We zullen vanzelf merken wat het runnen van een blog allemaal brengt (;

Tot de volgende blog,

Welkom!

Mijn naam is Sanne, ik ben 20 jaar en ik zit inmiddels al in mijn derde jaar van de lerarenopleiding Nederlands te Hogeschool Rotterdam. Tijdens het eerste kwartaal volg ik samen met mijn klasgenoten ICT en voor dit vak is het de bedoeling dat wij een blog bijhouden en hierop een aantal artikelen plaatsen.

Op deze blog ga je dus een aantal artikelen tegenkomen die (heel verrassend!) gaan over het gebruik van weblogs in het onderwijs.

Tot de volgende blog,