vrijdag 9 november 2012

Afsluiting blok 1

Het eerste blok van mijn derde jaar aan de Hogeschool Rotterdam is alweer bijna ten einde... Wat is de tijd toch snel gegaan! Tijdens de ICT-lessen ben ik dit blok vooral bezig geweest met het onderzoeken van mogelijkheden om de lessen wat interactiever te maken. De bevinden van dit 'onderzoek' zijn te vinden op deze blog.

Op mijn stage ben ik niet veel aan de slag geweest met ICT. Zoals al aangegeven bij de oriëntatie heb ik op stage alleen een krijtbord tot mijn beschikking en dan zijn tools zoals een Glogster of een webfeed helaas niet van toepassing. Wel heb ik de leerlingen aan het werk gezet met een interactieve powerpoint. Hier waren de meesten heel erg enthousiast over! De reacties van de leerlingen zijn
hier te lezen.

De aankomende periode krijg ik op stage waarschijnlijk voor twee uur per week een smartboard tot mijn beschikking en ik zal de komende periode dan ook zeker terugkomen op mijn blog om hierover te schrijven!

Ik hoop dat jullie dit allemaal leuk vonden. Bedankt voor het lezen en hopelijk tot snel,

Een Wikipedia-boek

Wikipedia is onder jong en oud bekend als de grootste encyclopedie van het internet. Het bijzondere aan Wikipedia is dat iedereen er informatie aan toe kan voegen. Het is heel interactief en dus helemaal van deze tijd. Het enige nadeel van Wikipedia is dat de lay-out tijdens kopiëren of afdrukken vaak in een rommeltje verandert. Maar zelfs daar is nu iets op gevonden... Wikipedia heeft zelf een optie toegevoegd waarmee je eenvoudig een boek kan maken over een onderwerp uit je vakgebied. En dit boek kan je prima laten afdrukken!

Als je je boek aan het afronden bent, heb je zelfs de mogelijkheid om deze als een ePub op te slaan. Dit is het bestand dat gelezen wordt door eReaders. Deze Wikipedia-pagina's kun je dus letterlijk overal mee naar toe nemen en over gebruiken. Ik ben persoonlijk erg te spreken over deze optie.

Ook tijdens mijn lessen zie ik dit wel zitten: het is een snelle en eenvoudige manier van informatie verzamelen. Je hoeft alleen maar de pagina's op te zoeken en met één muisklik voeg je deze toe aan je boek. Het enige nadeel is dat je niet kunt selecteren welke informatie van de Wikipedia-pagina je in jouw boek wilt hebben. De hele pagina komt in het boek terecht en de kans is groot dat leerlingen niet weten welke informatie wel of juist niet bruikbaar is.

Hieronder is een screenshot te zien van de inhoud van het door mij gemaakte Wikipedia-boek. Ik heb gekozen voor Jeugdliteratuur en een aantal schrijvers van dit genre om de leerlingen te ondersteunen tijdens het kiezen van hun boeken voor de boekenlijst.

Als je interesse hebt in het gehele boek, voel je vrij om hier een berichtje achter te laten.



Tot de volgende blog,

Glogster: een interactieve poster

Deze keer staat er een Glogster op het programma. Ik hoor je denken: "Een wát?" Een Glogster, ja! Dit is in feite een heel simpel programma op het internet waarmee je interactieve posters kunt maken. Alle verschillende soorten en maten tekst, tekstballonnen en afbeeldingen kunnen op de poster gezet worden. Je kunt er zo veel aan toevoegen als je zelf wilt! Daarnaast kun je ook audio- en videobestanden in de poster zetten.


 
Hierboven zie je de poster die ik in Glogster gemaakt heb. Deze is uiteraard ook op een smartboard of op een elektronische leeromgeving tevoorschijn te toveren. Op deze manier kun je de leerlingen op een leuke en interactieve manier leerstof aanbieden tijdens de les of tijdens de opdrachten die ze zelfstandig moeten maken.

Daarnaast is het een leuk idee om alle posters te verzamelen en voor de leerlingen af te laten drukken. Op deze manier hebben ze alle uitleg op een leuke manier bijeen; zo is de drempel om je aantekeningen door te nemen niet zo hoog. Het enige nadeel hieraan is dat de interactieve onderdelen wegvallen waardoor de leerlingen de audio- en videobestanden niet kunnen afspelen.

Al met al vind ik Glogster een fijn programma waarmee je afwisseling in je uitleg kan creëren. En welke docent wilt dat nou niet? Dit programma is te vinden op
www.glogster.com.

(NB: Het programma werkte helaas niet helemaal mee en het was niet mogelijk om mijn Glogster op te slaan op mijn persoonlijke pagina. Om jullie toch een beeld te geven van een Glogster heb ik een printscreen op mijn blog geplaats. Excuses!)

Tot de volgende blog,

Quiz Revolution

Er bestaan op internet al heel veel mogelijkheden om een blog, elektronische leeromgeving of website te verrijken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn natuurlijk te vinden op deze blog. In deze post laat ik een quiz zien die gemaakt is met de internetpagina QuizRevolution.
Quiz Revolution is een hele simpele manier om zelf een quiz te maken voor tijdens een internetles. De leerlingen vinden interactieve spelletjes en quizen altijd heel erg leuk om te doen en zijn vaak erg gemotiveerd om zoiets te maken. Een uitgelezen kans om de leerlingen eens hard aan het werk te zetten!
Het programma is heel erg simpel en het spreekt voor zich hoe het allemaal werkt. Iedereen kan met dit programma een prachtige quiz in elkaar zetten. Hieronder een screenshot van openingspagina van de door mij gemaakte quiz over een Zakelijke Brief:


Helaas is het niet meer mogelijk om gratis een quiz met embedcode in een blog of leeromgeving te plaatsen. Qui Revolution vraagt daar vanaf nu 4,99 per maand voor. Toch is mijn quiz te bekijken en wel via deze link: http://www.quizrevolution.com/ch/a169020/go

Ik heb al vaker gebruik gemaakt van quizen in het onderwijs. Vaak doe ik dat vlak voordat de proefwerkweek begint om de stof nog een keer te herhalen. De leerlingen vinden het vaak heel erg leuk om een quiz te maken omdat ze dan achter de computer mogen werken. Dit programma vind ik dan ook prima om hier voor te gebruiken.

Tot de volgende blog,

vrijdag 19 oktober 2012

Mindmaps

In het onderwijs kom je vaak mindmaps tegen. Soms worden ze ook wel woordspinnen genoemd, maar er is vrijwel geen verschil tussen een mindmap en een woordspin. De leerlingen moeten ze soms zelfs maken omdat het als opdracht in de methode staat.  Maar wat is een mindmap nou precies?

Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema.Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden.

Toevallig heb ik afgelopen woensdag zelf voor het eerst samen met de leerlingen met een mindmap laten werken. Ze moesten opzoeken wat een mindmap nou precies is, hoe je deze moet maken en voor welke vakken je deze goed kan gebruiken. Elk tweetal kwam voor de klas om hun bevindingen te presenteren aan de rest van de groep. Daarna hebben we nog even kort gesproken over de voor- en nadelen van een mindmap. Hier kwam uit dat de leerlingen heel graag werken met een mindmap, omdat het ze een duidelijk overzicht geeft – iets waar zij heel veel waarde aan hechten. Nu ik dit weet, ga ik de leerlingen meer met een mindmap laten doen in de reguliere lessen.

Op internet zijn tegenwoordig ook heel programma's om zelf mindmaps mee te maken. Leuk om de leerlingen hiermee te laten experimenteren, bijvoorbeeld tijdens de studieles! Hieronder staat een kleine mindmap over Young Adult-auteur John Green. Het geeft in ieder geval een idee over hoe zo'n mindmap eruit ziet als je hem via de computer maakt.


Op de onderstaande websites is het mogelijk om zelf een mindmap te maken:
- gratissoftware.nu
- http://wp.digischool.nl/dl/software-om-leermiddelen-te-maken/mindmap-maken/
- http://www.thebrain.com/
- http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Download

Tot de volgende blog,


vrijdag 12 oktober 2012

A2C - Reactie op interactie PowerPoint

Hallo A2C,

hier kunnen jullie je reactie achterlaten met betrekking tot de interactieve Powerpoint die jullie net gemaakt hebben. Wat vonden jullie ervan? Wil je hier nog een keer mee werken? Wat vond je leuk en waarom? Heb je nog eventuele tips voor mij?

Bedankt voor jullie medewerking!


De toekomst van het boek

Ik moet toegeven... De titel klinkt enigzins dramatisch, maar je hebt er vast wel eens over nagedacht. Zullen onze kinderen nog gedrukte boeken lezen? Of onze kleinkinderen?  Met de komst van de iPad en e-reader wordt er ook in het onderwijs steeds minder aandacht besteed aan het gedrukte boek.

Er zijn al enkele scholen waarin veel met iPads gewerkt wordt. Elke docent (en bij een heel groot budget ook elke leerling) wordt voorzien van een iPad en maakt hier gebruik van in zijn of haar lessen. Nu is dat zeker niet voor elke school haalbaar, maar de afgelopen week was een goed alternatief in het nieuws: een nieuwe 5-inch e-reader die maar 10 euro gaat kosten!
(Lees er hier meer over:
http://www.tabletsmagazine.nl/2012/10/txtr-beagle-5-inch-e-reader-die-nog-geen-10-euro-kost/ )

Maar hoe moet je als docent zijnde dan gebruik maken van die iPad of e-reader? Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om te werken met een digitale versie van een boek. De leerlingen hoeven dan niet meer met twaalf verschillende boeken te slepen; in plaats daarvan nemen ze gewoon de e-reader mee naar school. Ook een goede oplossing voor leerlingen die vaak hun spullen vergeten! Verder kan de docent dan ook de benodigde literatuur (o.a. voor Nederlandse de verplichte boeken die ze moeten lezen) voor de e-reader beschikbaar stellen. Het is even een grote uitgave, maar daarna zullen de ouders veel voordeliger uit zijn.

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden voor 'boeken' in het onderwijs. Hieronder staat bijvoorbeeld een virtueel boek dat je als docent kan gebruiken tijdens een smartboard- of internetles. Met gebruik hiervan kan je de leerstof beter in hapklare brokken verdelen...


 


Tot slot is er ook nog Fakebook. Dit is een website waarmee je 'net echte' Facebookprofielen kan maken. Maar in tegenstelling tot Facebook is het bij Fakebook niet de bedoeling om je eigen leven in kaart te brengen, maar juist het leven van anderen. Van historische figuren of hedendaagse kunstenaars, van politici of uitvinders, van schrijvers of van wetenschappers enz. Door het leven van die personen vast te leggen in Fakebook, kan je leren over die persoon en over het tijdperk en de cultuur waarin die persoon leeft of leefde. Je kan dat natuurlijk ook doen door een profiel te maken in het echte Facebook, maar dat is door Facebook formeel verboden. Ook Fakebook is onderdeel van ClassTools (zie boven (: ).



View Fullscreen | Create your own


Hierboven zie je de Fakebook van John Green, een Amerikaanse jeugdboekenschrijver. Dit is een voorbeeld van hoe een Fakebook pagina eruit kan zien.


Tot de volgende blog,

vrijdag 5 oktober 2012

Webfeeds

Vandaag ga ik het met jullie hebben over webfeeds. Dit is een alternatieve manier om webpagina's weer te geven. Deze manier wordt veel gebruikt om snel een overzicht te verkrijgen. Hier heb je helaas wel een speciale feedreader voor nodig. Feedreaders zijn te herkennen aan de letters XML, RDF of RSS. RSS is op dit moment de meest voorkomende.

Er zijn drie verschillende manieren om een feedreader te gebruiken:
1) een website toevoegen aan je favorieten.
2) het programma Feedreader 3.14 downloaden en daaraan een link toevoegen.
3) een pagina aanmaken via Netvibes. Ook hier kan je links toevoegen aan je persoonlijke pagina.

Op alle drie de manieren krijg je een overzicht van nieuwe onderwerpen en artikelen die zijn geplaatst. Het enige nadeel is dat je bij manier 1) en 2) altijd op dezelfde PC moet zitten om gebruik te maken van de feedreader. De mensen van Netvibes (manier 3) hebben hier beter over na gedacht. Netvibes is een website waar je een persoonlijke pagina op aanmaakt, net zoals op bijvoorbeeld Facebook. Op deze pagina staan dan alle links die jij er zelf aan toegevoegd hebt. Op deze manier heb jij op jouw pagina altijd een overzicht met alles dat de afgelopen tijd is gepubliceerd. Dit is bijvoorbeeld een goede manier om leerlingen met een blog te volgen.

Daarnaast zou een feedreader ook gebruikt kunnen worden op de schoolpagina van de leerlingen. Bij mij op stage wordt er gebruik gemaakt van Magister (het cijfersysteem van de school) en van It's Learning (de digitale leeromgeving) en het zou mooi zijn wanneer de leerlingen nieuwe cijfers, nieuwe mailtjes en nieuwe toevoegingen aan It's Learning allemaal op een overzichtspagina verzameld hebben. Zo houden de leerlingen veel meer overzicht en als docenten weten wij allemaal dat ze dat hard nodig hebben ;) Zo zie je maar dat zo'n feedreader best nog eens van pas kan komen.


Dat was het weer voor vandaag. Check nog even mijn eigen Netvibes: www.netvibes.com/fishawish92.

 
Tot de volgende blog,

vrijdag 28 september 2012

Digitaal vertellen

Het vertellen van verhalen is altijd een belangrijk onderdeel van het vak Nederlands. Als docent Nederlands ben je, als je niet uitkijkt, het grootste gedeelte van de les zelf aan het woord. De meeste leerlingen zullen dit niet op prijs stellen, maar gelukkig zijn er tegenwoordig op internet veel programma’s te vinden waarmee je een verhaal of strip kunt maken. Op deze manier kun je je uitleg dus verpakken in een leuk en leerzaam verhaal.




Een andere mogelijkheid is om de lesstof in een schema weer te geven. Ook daar zijn een aantal websites voor en vooral leerlingen op het vwo zullen deze manier van theorie erg waarderen.
 





Onderstaande filmpjes heb ik samen met een klasgenoot gemaakt in het kader van een internetles. Deze internetlessen komen op het digitale platform van de school te staan (op mijn stageschool is dit It’s Learning) en als een leerling dan door ziekte of andere omstandigheden de les heeft gemaakt, kan deze op internet de les alsnog volgen. Daarbij zit een controleformulier, zodat jij als docent zeker weet dat de leerling de leerstof heeft doorgenomen.




Daarnaast zou je leerlingen zelf een digitaal verhaal kunnen laten maken. Dit houdt in dat de leerlingen zelf een scenario schrijven en deze vervolgens uitbeelden met foto’s. Al deze foto’s worden achter elkaar geplakt en vormen uiteindelijk een filmpje. Op deze manier zijn de leerlingen bezig met Nederlands, maar voor veel leerlingen zal het zo niet voelen. De leerlingen ontdekken zo een speelse en nieuwe manier van bezig zijn met het vak. In overleg met collega’s zou het zelfs kunnen dat de leerlingen zowel voor Nederlands als voor ICT / Informatica een cijfer voor het digitale verhaal ontvangen. Voor de geïnteresseerden onder jullie, enkele websites waarop de leerlingen zo’n verhaal kunnen maken zijn:
- Picture a story:
http://www.artofstorytelling.org/kiosk/
- Storybird:
http://storybird.com/

Tot de volgende blog,

vrijdag 14 september 2012

Oriëntatie op weblogs

Tijdens dit eerste artikel ga ik me oriënteren op het verschijnsel weblogs. Hierbij ga ik aantal vragen zoals gekregen van de ICT docente beantwoorden. Voor een deel wordt mijn visie op weblogs in dit artikel duidelijk.

Wat zijn weblogs?Op het internet staat omschreven dat een weblog een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig wordt bijgewerkt. Een blogger biedt een soort van logboek aan van informatie die hij of zij wil delen met zijn publiek. Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid reacties onder de berichten te plaatsen.

De term weblog is heel breed. Zoals jullie waarschijnlijk al door hebben zal deze blog niet functioneren als een persoonlijk dagboek, maar zal hij gebruikt worden om informatie of artikelen wat betreft ICT bij Nederlands te delen.

Hoe kunnen weblogs in het onderwijs worden ingezet?Weblogs kunnen op heel diverse wijzen in het onderwijs worden ingezet. Zo is het bijvoorbeeld een mogelijkheid om de leerlingen het huiswerk te laten bespreken via een blog. Daarnaast kunnen ook extra huiswerkopdrachten etcetera via een blog worden gedeeld. Zo kunnen bijvoorbeeld leerlingen die ziek waren op de blog kijken wat het huiswerk voor de volgende les is. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos!

Hoe kunnen weblogs bij het schoolvak Nederlands worden ingezet?Wat voor Nederlands specifiek een goed idee is, is om voor literatuur een blog aan te maken. Via deze blog kunnen de leerlingen de gelezen boeken bespreken en over de hoofdpersoon, motieven, thema’s en dergelijke discussiëren. Op deze manier gaat literatuur veel meer leven dan wanneer de leerlingen alleen het boek lezen, er een verslag over maken en het vervolgens weer vergeten.

Zoek verschillende mogelijkheden om een weblog te maken.Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden voor een blog. Zo zijn er bijvoorbeeld blogs over beauty, fashion & lifestyle (mijn favorieten!), over fotografie, over verschillende films, tv-series of muziekstijlen en zo zijn er nog veeeeel meer onderwerpen waar over geblogd wordt of waar over geblogd kán worden.

Ook zijn er veel diverse websites waarop een blog gemaakt kan worden. Zo is er blogspot.com, livejournal.com en zelfs tumblr.com wordt gebruikt om te bloggen. En deze kennen jullie vast allemaal: twitter.com! Op Twitter wordt er vooral gemicroblogd door mensen.

Geef je mening over het gebruik van weblogs.Naar mijn mening zijn blogs vooral voor de ontspanning. Als jij wat wilt weten over je favoriete artiest of op de hoogte wilt zijn van het laatste fashionnews, kijk je al snel op een blog. Een blog associeerde ik eigenlijk nooit met school. Maar goed: het komende kwartaal wil ik gaan uitproberen hoe het is om zelf een blog bij te houden en ik wil ook aan mijn leerlingen vragen wat zij van het gebruik van een blog vinden. We zullen vanzelf merken wat het runnen van een blog allemaal brengt (;

Tot de volgende blog,

Welkom!

Mijn naam is Sanne, ik ben 20 jaar en ik zit inmiddels al in mijn derde jaar van de lerarenopleiding Nederlands te Hogeschool Rotterdam. Tijdens het eerste kwartaal volg ik samen met mijn klasgenoten ICT en voor dit vak is het de bedoeling dat wij een blog bijhouden en hierop een aantal artikelen plaatsen.

Op deze blog ga je dus een aantal artikelen tegenkomen die (heel verrassend!) gaan over het gebruik van weblogs in het onderwijs.

Tot de volgende blog,