vrijdag 12 oktober 2012

De toekomst van het boek

Ik moet toegeven... De titel klinkt enigzins dramatisch, maar je hebt er vast wel eens over nagedacht. Zullen onze kinderen nog gedrukte boeken lezen? Of onze kleinkinderen?  Met de komst van de iPad en e-reader wordt er ook in het onderwijs steeds minder aandacht besteed aan het gedrukte boek.

Er zijn al enkele scholen waarin veel met iPads gewerkt wordt. Elke docent (en bij een heel groot budget ook elke leerling) wordt voorzien van een iPad en maakt hier gebruik van in zijn of haar lessen. Nu is dat zeker niet voor elke school haalbaar, maar de afgelopen week was een goed alternatief in het nieuws: een nieuwe 5-inch e-reader die maar 10 euro gaat kosten!
(Lees er hier meer over:
http://www.tabletsmagazine.nl/2012/10/txtr-beagle-5-inch-e-reader-die-nog-geen-10-euro-kost/ )

Maar hoe moet je als docent zijnde dan gebruik maken van die iPad of e-reader? Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om te werken met een digitale versie van een boek. De leerlingen hoeven dan niet meer met twaalf verschillende boeken te slepen; in plaats daarvan nemen ze gewoon de e-reader mee naar school. Ook een goede oplossing voor leerlingen die vaak hun spullen vergeten! Verder kan de docent dan ook de benodigde literatuur (o.a. voor Nederlandse de verplichte boeken die ze moeten lezen) voor de e-reader beschikbaar stellen. Het is even een grote uitgave, maar daarna zullen de ouders veel voordeliger uit zijn.

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden voor 'boeken' in het onderwijs. Hieronder staat bijvoorbeeld een virtueel boek dat je als docent kan gebruiken tijdens een smartboard- of internetles. Met gebruik hiervan kan je de leerstof beter in hapklare brokken verdelen...


 


Tot slot is er ook nog Fakebook. Dit is een website waarmee je 'net echte' Facebookprofielen kan maken. Maar in tegenstelling tot Facebook is het bij Fakebook niet de bedoeling om je eigen leven in kaart te brengen, maar juist het leven van anderen. Van historische figuren of hedendaagse kunstenaars, van politici of uitvinders, van schrijvers of van wetenschappers enz. Door het leven van die personen vast te leggen in Fakebook, kan je leren over die persoon en over het tijdperk en de cultuur waarin die persoon leeft of leefde. Je kan dat natuurlijk ook doen door een profiel te maken in het echte Facebook, maar dat is door Facebook formeel verboden. Ook Fakebook is onderdeel van ClassTools (zie boven (: ).



View Fullscreen | Create your own


Hierboven zie je de Fakebook van John Green, een Amerikaanse jeugdboekenschrijver. Dit is een voorbeeld van hoe een Fakebook pagina eruit kan zien.


Tot de volgende blog,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten