vrijdag 19 oktober 2012

Mindmaps

In het onderwijs kom je vaak mindmaps tegen. Soms worden ze ook wel woordspinnen genoemd, maar er is vrijwel geen verschil tussen een mindmap en een woordspin. De leerlingen moeten ze soms zelfs maken omdat het als opdracht in de methode staat.  Maar wat is een mindmap nou precies?

Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema.Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden.

Toevallig heb ik afgelopen woensdag zelf voor het eerst samen met de leerlingen met een mindmap laten werken. Ze moesten opzoeken wat een mindmap nou precies is, hoe je deze moet maken en voor welke vakken je deze goed kan gebruiken. Elk tweetal kwam voor de klas om hun bevindingen te presenteren aan de rest van de groep. Daarna hebben we nog even kort gesproken over de voor- en nadelen van een mindmap. Hier kwam uit dat de leerlingen heel graag werken met een mindmap, omdat het ze een duidelijk overzicht geeft – iets waar zij heel veel waarde aan hechten. Nu ik dit weet, ga ik de leerlingen meer met een mindmap laten doen in de reguliere lessen.

Op internet zijn tegenwoordig ook heel programma's om zelf mindmaps mee te maken. Leuk om de leerlingen hiermee te laten experimenteren, bijvoorbeeld tijdens de studieles! Hieronder staat een kleine mindmap over Young Adult-auteur John Green. Het geeft in ieder geval een idee over hoe zo'n mindmap eruit ziet als je hem via de computer maakt.


Op de onderstaande websites is het mogelijk om zelf een mindmap te maken:
- gratissoftware.nu
- http://wp.digischool.nl/dl/software-om-leermiddelen-te-maken/mindmap-maken/
- http://www.thebrain.com/
- http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Download

Tot de volgende blog,


vrijdag 12 oktober 2012

A2C - Reactie op interactie PowerPoint

Hallo A2C,

hier kunnen jullie je reactie achterlaten met betrekking tot de interactieve Powerpoint die jullie net gemaakt hebben. Wat vonden jullie ervan? Wil je hier nog een keer mee werken? Wat vond je leuk en waarom? Heb je nog eventuele tips voor mij?

Bedankt voor jullie medewerking!


De toekomst van het boek

Ik moet toegeven... De titel klinkt enigzins dramatisch, maar je hebt er vast wel eens over nagedacht. Zullen onze kinderen nog gedrukte boeken lezen? Of onze kleinkinderen?  Met de komst van de iPad en e-reader wordt er ook in het onderwijs steeds minder aandacht besteed aan het gedrukte boek.

Er zijn al enkele scholen waarin veel met iPads gewerkt wordt. Elke docent (en bij een heel groot budget ook elke leerling) wordt voorzien van een iPad en maakt hier gebruik van in zijn of haar lessen. Nu is dat zeker niet voor elke school haalbaar, maar de afgelopen week was een goed alternatief in het nieuws: een nieuwe 5-inch e-reader die maar 10 euro gaat kosten!
(Lees er hier meer over:
http://www.tabletsmagazine.nl/2012/10/txtr-beagle-5-inch-e-reader-die-nog-geen-10-euro-kost/ )

Maar hoe moet je als docent zijnde dan gebruik maken van die iPad of e-reader? Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om te werken met een digitale versie van een boek. De leerlingen hoeven dan niet meer met twaalf verschillende boeken te slepen; in plaats daarvan nemen ze gewoon de e-reader mee naar school. Ook een goede oplossing voor leerlingen die vaak hun spullen vergeten! Verder kan de docent dan ook de benodigde literatuur (o.a. voor Nederlandse de verplichte boeken die ze moeten lezen) voor de e-reader beschikbaar stellen. Het is even een grote uitgave, maar daarna zullen de ouders veel voordeliger uit zijn.

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden voor 'boeken' in het onderwijs. Hieronder staat bijvoorbeeld een virtueel boek dat je als docent kan gebruiken tijdens een smartboard- of internetles. Met gebruik hiervan kan je de leerstof beter in hapklare brokken verdelen...


 


Tot slot is er ook nog Fakebook. Dit is een website waarmee je 'net echte' Facebookprofielen kan maken. Maar in tegenstelling tot Facebook is het bij Fakebook niet de bedoeling om je eigen leven in kaart te brengen, maar juist het leven van anderen. Van historische figuren of hedendaagse kunstenaars, van politici of uitvinders, van schrijvers of van wetenschappers enz. Door het leven van die personen vast te leggen in Fakebook, kan je leren over die persoon en over het tijdperk en de cultuur waarin die persoon leeft of leefde. Je kan dat natuurlijk ook doen door een profiel te maken in het echte Facebook, maar dat is door Facebook formeel verboden. Ook Fakebook is onderdeel van ClassTools (zie boven (: ).



View Fullscreen | Create your own


Hierboven zie je de Fakebook van John Green, een Amerikaanse jeugdboekenschrijver. Dit is een voorbeeld van hoe een Fakebook pagina eruit kan zien.


Tot de volgende blog,

vrijdag 5 oktober 2012

Webfeeds

Vandaag ga ik het met jullie hebben over webfeeds. Dit is een alternatieve manier om webpagina's weer te geven. Deze manier wordt veel gebruikt om snel een overzicht te verkrijgen. Hier heb je helaas wel een speciale feedreader voor nodig. Feedreaders zijn te herkennen aan de letters XML, RDF of RSS. RSS is op dit moment de meest voorkomende.

Er zijn drie verschillende manieren om een feedreader te gebruiken:
1) een website toevoegen aan je favorieten.
2) het programma Feedreader 3.14 downloaden en daaraan een link toevoegen.
3) een pagina aanmaken via Netvibes. Ook hier kan je links toevoegen aan je persoonlijke pagina.

Op alle drie de manieren krijg je een overzicht van nieuwe onderwerpen en artikelen die zijn geplaatst. Het enige nadeel is dat je bij manier 1) en 2) altijd op dezelfde PC moet zitten om gebruik te maken van de feedreader. De mensen van Netvibes (manier 3) hebben hier beter over na gedacht. Netvibes is een website waar je een persoonlijke pagina op aanmaakt, net zoals op bijvoorbeeld Facebook. Op deze pagina staan dan alle links die jij er zelf aan toegevoegd hebt. Op deze manier heb jij op jouw pagina altijd een overzicht met alles dat de afgelopen tijd is gepubliceerd. Dit is bijvoorbeeld een goede manier om leerlingen met een blog te volgen.

Daarnaast zou een feedreader ook gebruikt kunnen worden op de schoolpagina van de leerlingen. Bij mij op stage wordt er gebruik gemaakt van Magister (het cijfersysteem van de school) en van It's Learning (de digitale leeromgeving) en het zou mooi zijn wanneer de leerlingen nieuwe cijfers, nieuwe mailtjes en nieuwe toevoegingen aan It's Learning allemaal op een overzichtspagina verzameld hebben. Zo houden de leerlingen veel meer overzicht en als docenten weten wij allemaal dat ze dat hard nodig hebben ;) Zo zie je maar dat zo'n feedreader best nog eens van pas kan komen.


Dat was het weer voor vandaag. Check nog even mijn eigen Netvibes: www.netvibes.com/fishawish92.

 
Tot de volgende blog,